Další projekty

2004Rodinný dům Na schodech - rekonstrukce

realizace
realizace
realizace 
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
realizace
půdorys 1.N.P.
půdorys 1.N.P.
půdorys 2.N.P.
půdorys 2.N.P.
řez
řez
řez
řez
uliční fasáda
uliční fasáda
situace - zahrada
situace - zahrada
původní stav
původní stav
Realizace: 2002-2005


ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Původně dům správce areálu vily velkoprůmyslníka Carla Wolfruma, v 60. letech interiér účelově přestavěn pro potřeby Státního statku.
Úkolem bylo temnou a těžkou atmosféru prosvětlit a nově zorganizovat dispozici obytného patra a podkroví. Současně byla provedena kompletní rekonstrukce fasády, oken, dveří a střechy. Do vnějšího výrazu domu nebylo novotvary zasahováno byl zrekonstruován víceméně autenticky. Interiér byl naopak významně pročištěn, nové vestavby a příčky byly koncipovány jako vložené barevné objekty. Ty jsou svým výtvarným pojetím záměrně v kontrastu s historickým domem. Plné příčky jsou navrženy tak, aby nesahaly až ke stropům (tyto části jsou prosklené). To umožňuje vnímat najednou větší prostor než u tradičního řešení a navíc prochází domem více světla. Nové příčky jsou provedeny z lehkých dřevěných panelů s barevným povrchem, které budí dojem spíše paravánů než zdí. Pískovcové schodiště bylo opravoveno a konzervováno tak, aby nebyl potlačen přirozený ráz starého kamene. Půdní vestavba byly řešena tak, aby byla zachována mimořádná atmosféra prostoru s původním vysokým krovem a vzdušným prostorem. Jednotlivé pokoje jsou odděleny skříňovými příčkami a zbylé části jsou provedeny v čirém nebo mléčném skle. Zůstala tak viditelná nejen původní skladba trámoví, ale prostor navíc podtrhly i zdánlivě samostatně stojící skříně a kombinace přirozeného osvětlení s umělým.
Významně byla rekonstruována i  zahrada. Základem její obnovy se staly tři původní vzrostlé stromy a charakter sousedícího parku bývalé vily rodiny Wolfrumů. Na mimořádně svažitém pozemku byly vybudovány tři úrovně kruhových teras, z nichž první (kryta pergolou) je obytná, druhá je oseta stříhaným trávníkem a třetí, nejvýše položená, je stinným místem vhodným pro tichý odpočinek.


spolupáce s Jan Jehlík architektonická kancelář

fotografie realizace Jan Brodský